1.6 Herbeoordeling integrale gezondheidstoestand
Wanneer: periodiek, afhankelijk van ziektelast
Begripsomschrijving
Jaarlijks de integrale gezondheidstoestand vaststellen en vastleggen in samenspraak met patiënt en diens mantelzorger(s).
Praktisch handvat
Herbeoordeel de integrale gezondheidstoestand van de patiënt en ga daarbij in op alle voor deze patiënt relevante onderwerpen.
Basaal assessment en frequentie van monitoring:
De frequentie van monitoring wordt bepaald door de ernst van de ziektelast en het wel/niet doorgemaakt hebben van een longaanval met opname tot gevolg. Alle patiënten dienen jaarlijks een basaal assessment te ontvangen zoals weergegeven in de zorgstandaard COPD 2016, §5.5 monitoring.
Als leidraad voor de frequentie van monitoring wordt het volgende overzicht in acht genomen:
Patiënten | Frequentie controleconsult | Frequentie spirometrie |
Lichte ziektelast: bij patiënten zonder klachten en die niet (meer) roken | Jaarlijks | Niet |
Lichte ziektelast: bij patiënten met klachten of die roken | Ten minste jaarlijks | Eenmaal per 3 jaar |
Matige en ernstige ziektelast | Tem minste 2 maal per jaar | Jaarlijks: bij adequate omgang met de aandoening bij patiënt die gestopt is met roken en zonder relevante pulmonale comorbiditeit zoals astma kan dit eenmaal per 3 jaar |
Beperkte levensverwachting | Zorg op maat | Niet aanbevolen |
Exacerbatie | Extra na behandeling van exacerbatie | Niet extra |
Instrumenten Integrale gezondheidstoestand
Meetinstrumenten:
- Clinical COPD Questionnaire (CCQ). Zie ook bijlage 7b van het zorgpad;
- De ziektelastmeter COPD geeft de behandelaar en de patiënt inzicht in de ervaren ziektelast van de patiënt. De ziektelastmeter COPD is een meetinstrument waarmee ziektelast op een eenvoudige, gebruiksvriendelijke en praktische manier kan worden aangegeven en een handvat om het goede gesprek op maat met de patiënt te voeren;
- De Nijmegen Clinical Screening Instrument (NCSI) is een hulpmiddel bij het signaleren en analyseren van problemen in de integrale gezondheidstoestand.
- Distressscreener. Zie ook bijlage 7 van het zorgpad;
- Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS).
Literatuursuggestie en video’s:
- Video Patiëntenreis zorgpad COPD
- Video Interventies en tips – Continuïteit van zorg en samenwerking
- Video Interventies en tips – Contact week 1
- Video Interventies en tips – Dag 2 gesprek
- Zorgstandaard COPD, 5.5 Monitoring;
Patiëntenmateriaal:
- Animatiefilm ‘Wat is een longaanval?’ en ‘Hoe herken ik een longaanval?’;
- Patiëntenversie ZorgpadCOPD, informatievellen ‘Wat is COPD’, ‘Wat is een longaanval’ en ‘Angst, verdriet en somberheid’.
- Voorlichtingsfilm(longfonds): ‘begrip bij een longziekte’ en ‘accepteren van uw longziekte’.
Overig/tips/voorbeelden:
- Handreiking Digitale Zorgtoepassingen voor patiëntgerichte COPD zorg. Het doel van de handreiking is om zorgpartijen (patiëntenorganisaties, zorgverleners, zorgverzekeraars en anderen) een overzicht te bieden van de beschikbare digitale toepassingen rondom COPD zorg,. Zowel op het gebied van (digitale) voorlichtingsmaterialen, als op het gebied van monitoring, communicatie en gedeelde besluitvorming. Op deze manier kunnen zorgprofessionals en patiënten, bij voorkeur samen, makkelijker beslissen of en wanneer digitale toepassingen ingezet kunnen worden. Tevens geeft de handreiking handvatten over de implementatie van deze toepassingen.
- Voorbeelden van monitoring op afstand met behulp van eHealth. Zie eveneens bovenstaande handreiking (interventie 1.1)
- Luscii; Patiënten met COPD vullen twee wekelijks digitaal een CCQ vragenlijst in. Met behulp van een algoritme worden de opvallende/hulpbehoevende patiënten uitgefilterd en doorverbonden met de hulpdesk van de thuiszorg. Direct beeldcontact tussen patiënt en zorgverlener is mogelijk. Sensire, Slingeland ziekenhuis, Menzis
- Monitair; COPD-patiënten meten één keer per week een aantal objectieve parameters en vullen deze tezamen met de antwoorden op een aantal vragen in de MonitAir app. MonitAir interpreteert met behulp van een slim algoritme autonoom deze data, berekent de kans op een longaanval en geeft een gepersonaliseerd advies om een longaanval te voorkomen, zonder tussenkomst van de zorgverlener. Pas als de situatie dreigt te escaleren, adviseert MonitAir om contact op te nemen met de zorgverlener. Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Ketenzorg Friesland.
- Advies bij interventie 1.5: Indien de integrale gezondheidstoestand moeilijk te bepalen is, overweeg een consult uit een andere discipline (geestelijke verzorging/ maatschappelijk werk/ psycholoog/ etc.)